Kjellins
historia

Kjellins etablerades 1887 i Umeå av Ferdinand Kjellin och vi har samma motto när det kommer till guldsmideri idag som då; kvalité och omsorg. Vi har designat otaliga smycken genom åren och delar gärna med oss av vår resa.

Guldsmideri
tradition

Kjellins har alltid letat efter gedigna guldsmedstalanger till våra ateljéer och genom åren har vi designat otaliga ringar och smycken. Mest nämnvärt en brudkrona till Nysätra kyrka men även Ordförandekedjan för Umeå kommun. Som mest har vi haft hela sju guldsmeder samtidigt under årens lopp. Idag har vi endast en –  Caroline, som tog sin gesäll med guldmedalj – med andra ord, högsta betyg. Sedan vår start har mottot för vårt guldsmideri varit kvalité och omsorg. Vi utför aldrig arbeten som vi inte själva tror på och ger gärna kvalificerade rekommendationer om vilka typer av arbeten som kan vara till glädje för just dig.

Guldsmideri och tradition

Vår
ateljé

Nedan finner ni ett utdrag från en folder som vi publicerat i början av 60-talet, men med ett budskap som gäller än i dag:

”I många hundra år, ja, ända sedan antikens dagar, har guldsmeden bedrivit sitt hantverk på samma sätt. Verktygen har knappast förändrats. Det är fortfarande det övade handlaget, ögats blick och den konstnärliga fantasin, som ligger bakom hans eller hennes alster.”

”I vår guldsmedsverkstad sysslar vi med tillverkning och reparationer av guld-och silverarbeten av olika slag. Vi utför gärna beställningar. Vår ateljé gör förslagsskisser efter Edra intentioner.”

Vår ateljé genom åren

Kjellins
grundare

År 1880 kom en käck och ung värmlänning på besök till Örnsköldsvik, hans namn var Ferdinand Kjellin och han var urmakargesäll. Ferdinand sökte anställning hos guldsmeden och urmakaren Nylander som arbetade utefter Storgatan. Efter sex månaders arbete reste Ferdinand bort för att praktisera sitt yrke och samla kunskap i bland annat Köpenhamn, Helsingfors och S:t Petersburg. År 1884 återvände Ferdinand till Norrlandskusten, ett område han blev förälskad i. Här arbetade han ihop nog med kontanter från järnvägsbygget under flera år för att kunna hyra en butikslokal i Häggbladska huset, nuvarande Sundsvallsbankens hus. Detta lyckades han med år 1887.

Producerad av Jo Kommunikation